Компанията NeuraLink, създадена от милиардера предприемач Илон Мъск, за да изследва

...
Компанията NeuraLink, създадена от милиардера предприемач Илон Мъск, за да изследва
Коментари Харесай

Илон Мъск на път към следващата невъзможна мечта - ще свърже човешкия мозък с изкуствен интелект

Компанията NeuraLink, основана от милиардера бизнесмен Илон Мъск, с цел да изследва способи да свърже човешкия мозък с компютърен интерфейс, е подала документи до американските регулатори да стартира тествания на устрийството си върху хора. 

Системата към този момент е била тествана върху маймуна, която е съумяла да управлява компютър с мозъка си, съгласно Мъск. Компанията показва, че иска да се концентрира върху пациенти с тежки неврологични болести. Като последна цел обаче Мъск си показва бъдеще на " суперчовешкото знание ", предава Би Би Си. 

Устройството, което компанията създава, има за цел да свърже човешкия мозък с изкуствен интелект. То се състои от дребна сонда, съдържаща над 3000 електрода, свързани с гъвкави влакна - по-тънки от човешка коса - които по-късно могат да следят интензивността на 1000 неврона. 

Предимството на тази система, съгласно компанията, е, че тя ще бъде в положение да се насочи към доста характерни области на мозъка, които биха я създали хирургически по-безопасна. Тя също по този начин би могла да проучва записи, като употребява машинно образование, което по-късно ще дефинира какъв вид стимулация да се даде на пациента.

NeuraLink не изяснява по какъв начин системата превежда мозъчната активност на индивида или по какъв начин устройството може да подтиква мозъчни клетки.

" Не е като ние внезапно да имаме тази невероятна невронна дантела и (тя) ще покори човешките мозъци ", разяснява Мъск по време на презентация на създаването. " Това ще отнеме дълго време ", е траял той. Но, по думите му, за тези, които я изберат в бъдеще, системата в последна сметка ще им разреши " симбиоза с изкуствения разсъдък ". 

Илон Мъск по-рано беше отбелязал заплахата от изкуствения разсъдък за човечеството и предизвести, че той може даже да го унищожи. 

Сързването на мозъка с интерфейс може да сътвори ново ниво на " свръхинтелект " в човешкия мозък, е споделил Мъск - нещо, което хората към този момент имат посредством своите телефони. 

Мъск търси да назначи още учени в компанията си NeuraLink, която все още има към 100 чиновници. 

" Технологията, разказана от NeuraLink е вълнуваща, тъй като тя е доста по-малко инвазивна от по-ранната работа в това поле ", разяснява A.I. специалист на НАСА, представен от Би Би Си, участвал на събитието на компанията, по време на което Мъск е показал концепцията и задачите ѝ. 

" Плановете, които те разказват, ще изискват доста години работа за справяне с механически и етични провокации, само че технологията може да бъде огромна стъпка в работата за облекчение на някои съществени медицински положения като епилепсия и паркинсон ", счита той.

NeuraLink не е единствената компания, която построява интерфейси за свързване с естествената човешка неврология. Kernel, която е основана от бизнесмена Браян Джонсън, пробва сходни неща за " коренно да усъвършенства и разшири човешкото знание ". 

Това е следващото самоуверено начинание на Мъск, оттатък границите на познатото. Неговата Space X изследва задачи на Марс, до момента в който The Boring Company работи да построи тунели под Лос Анджелис с плана си Hyperloop, който си слага задача да премисли градското пътешестване. 

Summary: Neuralink picked the best of existing lab technology and pushed it forward in a number of important dimensions, and most impressively has an integrated implantable product that goes beyond the current state of the art.

Q&A time: My Q, Can we buy it for mice?

— Andrew Hires (@AndrewHires) July 17, 2019
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР